Japonská kuchyně

Kdo ví, co je sushi? Ptali jsme se téměř šesti set lidí ve věku od patnácti do devětapadesáti let a takhle to dopadlo: Asi dvě třetiny dotazovaných zodpověděly otázku vesměs správně, že je to pokrm ze syrové ryby nebo japonské jídlo.

Některé odpovědi byly zasvěcenější, jiné méně. Asi každý desátý člověk uvedl, že sushi osobně jedl – polovina z nich pouze jednou v životě. Někdo neměl další příležitost, jiným nechutnalo.

Proč si oblíbit japonskou kuchyni?

Japonsko je ostrovní země, jejíž břehy omývá ze všech stran oceán. Není proto divu, že nejčastější pochoutkou jsou pro Japonce ryby a další mořské plody. Konzumují korýše, mušle, kaviár, krevety, chobotničky a další masa, proslulá svojí výživnou hodnotou. Pro lidský organismus je nejpříznivější, když se rybí maso podává v syrovém stavu. Tak si totiž zachovává největší množství vitamínů a dalších zdraví prospěšných látek. Není divu, že jsou Japonci tak známí svojí dlouhověkostí; však právě jejich kuchyně patří k těm nejzdravějším na světě!

Snad právě proto se japonská kuchyně tak úspěšně šíří po světě. Japonské restaurace a sushi-bary nalezneme v Chicagu i v Praze a syrové plátky ryb s rýží miluje dnes nejeden Brazilec či Angličan. Ale oblíbenost japonské kuchyně zřejmě nesouvisí jen s blahodárným vlivem na tělo. Američanům, přivyklým na vypečené hranolky a hamburgery, zřejmě větší podíl tuku v sushi nevadí. Stejně jako my si váží tvarové a barevné rozmanitosti japonské kuchyně. Talíř sushi totiž potěší nejen chuťové pohárky. Malé rybí „jednohubky“, zabalené v mořské řase, jsou mimo jiné i pastvou pro oči.

Co je sashimi a sushi?

Jak jsme se dozvěděli z ankety, většina lidí si pod pojmem „sushi“ představí plátek syrové ryby, obalený v rýži a zavázaný mořskou řasou. Jedná se o jedno z nejtradičnějších a nejoblíbenějších japonských jídel. Do celého světa se rychle rozšiřuje nejen pro svůj reprezentativní a prestižní charakter, ale hlavně kvůli blahodárným účinkům na lidské zdraví. Jeho nenahraditelná a specifická chuť si rychle získává přízeň mezi širokými vrstvami a konzumace sushi se stává téměř životním stylem.

Sashimi je nejjednodušší způsob, jak syrovou rybu podávat. Ryby či jiné mořské plody, nakrájené na různé tvary (plátky, proužky, kostičky), servírujeme ozdobené kousky zeleniny. Existuje spousta krájecích technik, které zaručí, že je maso při konzumaci jemné a doslova se rozplývá v ústech.

Kam kráčí sushi?

Sushi je součástí tradiční japonské kuchyně, nicméně modernizace se dostává všude. Japonští tradicionalisté se děsí, co dnešní svět ze sushi udělal. Díky komerci dnes plátek řasy s rybou obsahuje mimo jiné i cuketu či tatarku!

Už po staletí považují Japonci sushi za jednoduché jídlo, sestávající z plátku ryby uloženého na kupce rýže. Podle tradic nemá tento pokrm obsahovat nic víc, než octem ochucenou rýži s čerstvými plátky ryby či korýše, příp. kaviár či vařené vejce. Sushi se má servírovat s horkým zeleným čajem a zázvorem. Sushi-bary, které se staly nedílnou součástí japonských měst sedmdesátých let dvacátého století, nebyly nijak avantgardní a tradicionalisté mohli být spokojeni.

Dnes je situace jiná. Začalo to v Americe – ona modernizace sushi „k obrazu svému“. A odtud se trend „novodobého sushi“ dostal zpět do Japonska – jaká to ironie osudu! Takže teď můžete v Tokiu objevit veliké prosklené sály japonských restaurací, jejichž vizáž a jídelní lístek spíš než Japonko připomíná Ameriku. Sice si říkají „tradiční“, ale do sushi kombinují suroviny tak, jak by to podle tradic žádný Japonec neudělal. Úhoř s okurkou a sýrem, mušle, jikry a chilli, papričky a majonéza… ale nebuďme předpojatí a vyzkoušejme „na vlastní jazyky“, jak má sushi chutnat!

Kam na sushi?

Sushi-bary rostou ve světě jako houby po dešti a Praha není výjimkou. Zkuste sushi v Made in Japan, příjemné japonské restauraci na Rytířské ulici. Tento podnik si mimo jiné oblíbily i známé osobnosti jako Gábina Osvaldová, Jaromír Jágr, Michal Nesvatba nebo Gerard Depardieu.

Nebo chodíte na sushi do jiného podniku? Znáte japonskou restauraci, která nikdy nezklame, nebo naopak chcete naše čtenáře vyvarovat zklamání? Napište do komentářů své postřehy k japonským restauracím v Česku!

text: Michaela „Mysha“ Košťálová
foto: iStockPhoto.com



Komentáře k článku Japonská kuchyně (5)

  1. Jakub dnes ráno Odpovědět »
    Rád bych doporučil skvělou restauraci mezi IP Pavlova a Náměstím míru v Londýnské ulici. Sushi připravují výhradně asijští kuchaři a také jako jediná japonská restaurace v čechách nabízí přípravu jídla před hostem tzv. teppanyaki.
  2. Jakub dnes ráno Odpovědět »
    Zapomněl jsem dodat jméno restaurace, to je typicky japonské a dobře zapomatovatelné, Samurai.
  3. Daniel dnes ráno Odpovědět »
    Chtě bych podotknout, že Sushi nemusí vůbec obsahovat rybu. Je naprosto běžné, že například na nigiri je položené avokádo, či dokonce kus omelety. Může to samozřejmě být zarolované i do maki. Tyto nerybí sushi, tvoří zcela běžnou součást jídelníčku resturací v Japonsku :)
  4. Daniela dnes ráno Odpovědět »
    Před měsícem objevili jsme spolu s přítelem nádhernou sushi restaurace Meduse přímo na Hůrce. Mají tam otevřenou kuchyň, kterou jsem v Praze ještě ani neviděla. Posezení u sushi baru bylo pro nás skvělým zážitkem, viděli jsme na vlastí oči, jak sushista připravoval naší sushi a ještě než jsme snědli, musím říct velké a chuťové skoro nejlepší rolly což jsem kdy měla, udělal pro nás par nigiri s trochu opálenou butterfish na ochutnávku. Thajskou polévku tom yum mají taky moc dobrou. A ještě to obrovské akrakro! Musí každý vidět sám. Řeknu jen, že doporučují všem, kdo asijskou kuchyni zda, má rad dobré kvalitní sushi a ryby.
  5. dnes ráno Odpovědět »
    jakub bríden je to v pici



Zde je místo pro Vaši reklamu. V případě zájmu, mailujte.