S Dagmar Cestrovou jsem se potkala v době, kdy ještě byla šéfredaktorka našeho známého geografického magazínu Koktejl. Energická žena s kšticí kaštanových vlasů a jiskrou v oku dávala na první pohled tušit, že ji hned tak něco nerozhází.
Udělalo mi to radost, protože první otázka, kterou jsem měla připravenou, nebyla vůbec příjemná. Kamarádi a známí, kteří se dozvěděli, že budu s paní Cestrovou mluvit, mě nabádali: Kvalita Koktejlu v posledních letech upadá. Zeptej se, jestli paní šéfredaktorka nemá „špatné svědomí“!

Nemám. Když Koktej před patnácti lety začínal, věnoval se společenským tématům. Teprve v roce 1998 dostal podtitulek „geografický magazín“. V té době byli lidé lační po cestování. Protože neexistovaly turističtí průvodci, Koktejl tak trochu suploval jejich funkci. Měli jsme rozsáhlé materiály, asi deset až patnáct stran. Dnes je jiná doba a co se médií týče, doba zkracování. Není to jen Koktejl, všimnete si toho všude. Mění se konkurence, lidé mají zájem o různorodé informace a my jim jdeme vstříc. V Koktejlu najdete mnoho různorodých článků; je pochopitelné, že nemohou jít „tak do hloubky“ jako dřív. Jsme malá redakce pod českým vydavatelem, nemáme žádný zahraniční kapitál v zádech a jsme tu už patnáct let. Myslím, že to o něčem svědčí.
Zdá se mi to, nebo se Koktejl čím dál tím víc orientuje na zvířata? V dětství jste chtěla být veterinářkou, nepromítá se to v současnosti na podobě Koktejlu?
Geografický magazín neznamená časopis o zeměpisu. Patří do něj všechno o Zemi, tedy bezesporu i zvířata. Před dvěma lety jsme si nechali udělat průzkum – co čtenáři chtějí a co nechtějí číst. Vyšlo, že v každém čísle by měl být alespoň jeden článek o fauně.
Říkáte, že jste s dnešní podobou Koktejlu spokojená. Jaké to je, konkurovat magazínům à la National Geographic? Jak vnímáte konkurenci na internetu?

Myslím si, že máme čtenářům co nabídnout. Koktejl píší Češi pro Čechy. Naši redaktoři a dopisovatelé cestují „po našem“. Těžko se někam vypraví s helikoptérou a vybavením za tisíce jako Američan. Na článcích se to promítne a věřím, že člověk, co si to přečte, pojede na dané místo zrovna tak „baťůžkářsky“ jako autor. Co se týče internetu, strach nemám. Počítač nesbalíte do kapsy na cestu tramvají. Požitek z fotografií, ono prolnutí textu a obrazu, není na internetu zatím tak dokonalé jako v tištěných médiích. Myslím si, že obé zde má své místo.
Jak jste se dostala k „šéfování“ největšímu českému magazínu svého druhu?
Přes práci. Studovala jsem žurnalistiku, a pak pětadvacet let pracovala v denících, naposledy v MF DNES. Byla jsem z toho už hodně unavená, když přišla nabídka na post šéfredaktorky Koktejlu. Život je o šancích, člověk využije příležitost a to ho posune dál. Shodou okolností jsem pana Formánka (zakladatel Koktejlu, pozn. red.) znala už z dob, kdy vycházelo první číslo Koktejlu. Seděla jsem s ním v jedné kanceláři a pomáhala mu jej „štýglovat“ – „ručně“ připravovat na tisk, počítat řádky a malovat na papír; dnes už se to dělá jinak.
Jak vypadá Váš pracovní den? Cestování, psaní, redigování… dá se to vůbec stíhat? Ruku na srdce, užijete si vůbec toho toulání se po světě?
Dělat časopis je především systematická práce. Cestování mám jako bonus. Práce je hodně a času málo, ale sem tam se něco podaří. Například před pár dny jsem se vrátila ze Švýcarska z čokoládového festivalu, o kterém budu psát nejspíš do letního čísla, a chystám se do Thajska.
Komentáře k článku Dagmar Cestrová: „Šance přeje připraveným!“
Buďte první, kdo přispěje do diskuze!