Když se řekne „přírodní národ“, většina z nás si představí
vysoké stromy, exotické květy velké jako dlaň, hmyz, lidi v jeskyních a
na stromech. Ačkoli se toto nadnesené shrnutí jeví za povrchní, není
daleko od pravdy. Přidejme rozsáhlé savany a opuštěná horská úbočí a
můžeme s klidným svědomím prohlásit, že na těchto místech ještě
stále žijí lidé prakticky na úrovni doby kamenné. Oblékají se do
zvířecích kůží, nástroje si vyrábějí z kostí a kamene, chýše
staví z hlíny, trusu a větví. Ale čím se živí? Jak loví svoji kořist
a co pěstují? Potrpí si na vybrané „stolování“?
Jiný kraj – jiný mrav
„Kolik řečí znáš, tolikrát jsi člověkem,“ říká se. Toto se dá
u dialektů přírodních národů praktikovat dost těžko. Což takhle
využít toho, že „láska prochází žaludkem“ a pokusit se porozumět
životu „lidí pravěku“ za pomoci gurmánské ochutnávky?! No dobře, pro
milovníky kaviáru a šampaňského to asi nebude. Přírodní národy,
žijící především v chudé Africe, mají co dělat, aby v přírodě
přežily. Obzvlášť v poslední době, kdy jim přirozené prostředí
nenávratně „krade“ civilizace. Na místech, kde se dřív pásly gazely a
antilopy (vynikající večeře), dnes rostou první továrny a dálnice.
Mnoho kmenů se živí zemědělstvím. Na malých políčcích poblíž
svých skromných chýší pěstují sorgum (čirok), kukuřici a
maniok. Z čiroku a manioku se vyrábí mouka. Ženy probírají při
teplotách blížících se 50 °C sorgum a děti ho potom drtí těžkými
kameny. „Na primitivní podmínky, ve kterých mouka vzniká, chutná hotové
,pečivo´výtečně“, říká Petr Jahoda, cestovatel, který se do Afriky
vydává především za „nahatýma lidma“. Tuto přípravu pečiva
praktikují např. Hamarové, Bumové či Mursiové (Etiopie).
Alkohol – „vypalovač červíků“ – milují (skoro) všude na
světě a nejinak je tomu u přírodních národů. Ostatně, bereme-li
v potaz jejich prakticky neexistující hygienu, není se čemu divit.
Tsamajové, obývající východní Afriku, často zapíjejí pečené skopové,
jehněčí či hovězí maso pivem z mírně nakvašeného sorgumu a kukuřice
nebo medovinou. Gelebové vyrábějí svůj tradiční nápoj z pražených
slupek kávových zrn. Ty se louhují a vzniká geleb – pochoutka,
která dala kmenu jméno (nebo to bylo naopak?! :)).
Shnilá večeře
Jedním z nejprimitivnějších národů, které na Zemi přežívají
i v 21. století, jsou Pygmejové, často zvaní „trpaslíci pralesa“.
Žijí v hlubokých lesích nedaleko afrického Konga. Mnozí je znají kvůli
malému vzrůstu (130 až 145 cm); málokdo se zajímá o jejich stravu.
A přitom je tak zajímavá!
Na večeři byste se od nich nejspíš pozvat nenechali. Pygmejové žijí
v prostředí, kde se dá čistota udržovat jen těžko, a po pravdě – ani
se o ni moc nestarají. Stravu upravují nedostatečně, často jedí téměř
shnilé maso.
Jsou lovci a sběrači, praví nomádi, kteří se stěhují z místa na
místo tam, kam zrovna táhne zvěř. Jsou sice malí, ale zdolat slona jim
nedělá potíže. K lovu používají zbraně, pasti či sítě. Údajně se
potírají sloním trusem, aby překryli vlastní pach a zvíře si jich
nevšimlo. Kvůli zabíjení slonů jsou dodnes považováni za součást fauny
a nemají v podstatě žádná práva. Kromě lovu slonů, který právě lidé
podnikat nemohou.
Křováci z buše
Lidé kmene Hadzáwiů jsou po celém světě známí jako „bušmeni“
nebo „křováci“. Žijí na poušti Kalahari a životem v primitivních
podmínkách se dají srovnat s Pygmeji. Jenže ti alespoň stavějí chýše.
Křováci mají cosi, co spíš než dům připomíná keř. V obydlích bez
střechy si k obědu připravují veškeré jedlé plody a semena, rostoucí
v buši. Vláda jim toleruje lov gazel a antilop, takže si stravu
zpestřují masem.
Muži stráví většinu času na lovu nebo výrobou luků a šípů. Ženy
roztloukají ořechy a loupou semena. Mezi tradiční pochoutky patří kyselé
plody baobabů. Stravu upravují nad ohněm, ale nijak to nepřehánějí, a
většinu masa snědí přímo syrovou.
Je libo housenku?
Nejen v Africe se lidé živí tím, co dá příroda, aniž by bylo třeba
orat pole a domestikovat zvěř. Lipované, žijící v blízkosti dunajské
delty, stejně jako Turci, Romové či domorodci z Jižní Ameriky, si
jídelníček pravidelně zpestřují hmyzem. Hmyz se stal neodmyslitelnou
součástí jídelníčku ve sto třinácti zemích světa. Jedí se larvy
sršňů, dřevokazného hmyzu, vážek či potápníků, vosy a mravenci.
Hmyz obsahuje množství bílkovin, stejně jako vitamínů, nezbytných pro
lidské tělo (A, C, D, E, B-komplex). Zuby, nehty a kosti zpevní vápník.
Výskyt hořčíku a zinku vysvětluje, proč jsou pokrmy z hmyzu považovány
za afrodiziakum.
Možná se vám představa strkat si tlustou kroutící se housenku do pusy
příčí, ale když překonáte počáteční vizuální odpor, budete
příjemně překvapeni. Larvy se dají upravit tepelně, můžete je pražit
či smažit na kapce oleje. Jedí se s houbami, obalené v těstíčku nebo
zalité omáčkou z jitrocele a rdesna peprníku. Chuť je rozmanitá. Vosy
připomínají borovicová semena či pistácie, mravenci nakyslý sladký
oříšek a larvy vodního hmyzu kaviár.
Tak jako gurmáni ocení rozličné chutě a vůně, potěší kuchaře
lehký sběr. Ti odvážnější se řídí pravidlem, že nenápadný hmyz je
většinou chutný (přinejmenším poživatelný) a jedovaté brouky poznáme
podle výrazných barev. Ostatní se budou muset vzdělat v oboru entomologie.
Nelekejte se toho, že hmyz při vaření změní barvu. Z původní hnědé se
stane výrazně červená, což však chuti vůbec neuškodí. A ještě jedna
rada na závěr. Před přípravou je vhodné nechat hmyz nějakou tu chvíli
vyhladovět. Havěť jako broučci či larvy, se mohla napást hořkých
rostlin, které by naše chuťové buňky zrovna nepotěšily.
Oběd, který kuňkal
Vydáme-li se za lidmi, kteří žijí v primitivnějších podmínkách
blízko vody, budeme jejich jídelníčkem nadšeni. Žabí stehýnka se stala
na stolech smetánky jednou z nejvíce ceněných lahůdek. Přitom půjdeme-li
k ústí řek, jezerům a neznečištěným nádržím, můžeme si stejně
pochutnat velmi levně.
Ve vysoké trávě u břehů rozvodněných ramenech řek (např. Dunaj) se
ukrývají skokani, rosničky, kuňky a ropuchy. Strach jim už nenahání jen
přirození nepřátelé, ale i rozmlsané místní obyvatelstvo. Vynikající
oběd se dá připravit ze skokana volského (Rana catesbeiana).
Dorůstá až 25 cm a jeho maso je velmi chutné. S trochou fantazie uvaříme
polévku: pulci, hrst vajíček – a delikatesa je na světě. Jí se i maso
menších skokanů, např. skokana hnědého (Rana temporaria) či
skokana ostronosého (Rana arvalis).
Byla by chyba myslet si, že jídlo u vody začíná a končí u žab.
Samozřejmostí je konzumování ryb, chycených na jednoduché pruty ze dřeva
s háčky z ostrých rybích kostí. Ve velkém se loví za pomoci vrší,
důmyslných pastí, využívajících rybí zvědavosti, či vlečných sítí.
Na „talíři“ se často objevují sumci, karasi, kapři a plotice.
Výčet ukončíme raky, chytanými jednoduše do síťky, a škeblemi.
Jedlých škeblí existuje celá řada, za všechny zmiňme škebli rybničnou
(Anodonta cygnea) a velevruba nadmutého (Unio tumidus). Dají
se z nich připravit vynikající guláše a polévky. Často se také udí či
přidávají do nejrůznějších kaší.
Osvěžení jménem splašky
Letem světem jsme prolétli svět a zastavili se na oběd
u nejrůznějších národů, žijících stále tradičním, mnozí lidé by
jistě řekli „primitivním“, způsobem života. Tito lidé, daleko od
internetu a žaludečních vředů, dokáží „v pohodě“ přežít
v podmínkách, které by pro každého Evropana znamenaly jistou smrt. Mluvili
jsme o smaženici z larev, polévce z pulců a chlebové placce z manioku,
ale na jedno jsme zapomněli… Snad vás už napadla otázka: „Čím to
všechno zapijí?“
Pokud se dostane zkušený cestovatel do situace, kdy je nucen požít
nevábně vypadající vodu, často ji upravuje přípravky jako je
pantocit nebo phar X aqua. Jde o kouzelné tabletky, které
dokáží asi za půl hodiny vyčistit vodu od případných jedů a
chemikálií. Jedinou nevýhodou je, že tekutina po úpravě nechutná
nejlépe. Ti méně odvážní vodu pro jistotu ještě převaří.
Je jasné, že podobnými procedurami se člověk, narozený v buši a
odchovaný na syrovém mase, příliš nezabývá. V Rumunsku, stejně jako ve
vzdálené Indii či jiných státech, není výjimkou městská řeka „na
všecko“. Voda slouží zároveň jako napajedlo dobytka, umyvadlo a vana,
pračka, záchod i kohoutek s pitnou vodou. Rozesmátí domorodci močí do
vln, o kousek dál se koupe skupinka žen a mladík za trsem trávy se právě
chystá k osvěžujícímu loknutí. Je to tu zkrátka normální.
Ač se to nezdá, voda ze zarostlých mělkých kanálů zpravidla není
nebezpečná. Početné rostliny z ní dělají vodu ne nepodobnou té
z horských studánek. Dalším způsobem, jak vodu trochu vyčistit, je
smíchat ji s alkoholem nebo octem. Rozmačkané listy šťovíku nebo pelyňku
také dokáží divy!
Chuť přírody na našich stolech
Západní civilizace přinesla steaky, hamburgery, hranolky a kečup. Ne že
by nám nechutnalo, ale občas se (docela opodstatněně) zamýšlíme nad
výživností a zdravostí naší stravy. Snahy vegetariánů, veganů apod.
nemůžeme nechat bez povšimnutí. Ať už jsme jakkoli přesvědčeni, že
jíst maso je lidskou přirozeností, zkusme se na chvíli vžít do jejich
kůže a zapřemýšlet nad tím, proč se pro danou stravu rozhodli. Chceme-li
očistit své tělo, starat se o něj a pečovat o své zdraví, měli bychom
se zamyslet nad tím, co jíme.
Mnozí příznivci alternativní stravy hledají inspiraci u přírodních
národů. Právě ty totiž vycházejí z toho, co dává divoká příroda.
Živí se geneticky neupravenými plodinami, nepřejídají se, základem jejich
stravy je často rýže, kukuřice, ovoce a zelenina. Těžko si k večeři
dáme kousek shnilého slona jako Pygmejové, ale proč si nedopřát vařenou
banánovou kaši, tolik oblíbenou u obyvatel Ugandy?!
Komentáře k článku Červi k snídani a mršiny na večeři (2)