Nepál II: Bída pod střechou světa

Co by byl Nepál bez Himálaje? Jen další zapomenutá zemička třetího světa, kde každodenní život znamená boj o pitnou vodu, trochu úrodné půdy a střechu nad hlavou. Everest v čele dalších osmitisícovek však láká turisty a zemi přináší nemalé zisky. Bohužel valnou většinu z nich zdejší obyčejní lidé nevidí.

Nenávidím kohouty – a to především toho, co s námi, na noc přiklopený proutěným košem, sdílí obydlí. Je kolem čtvrté ranní, když se jeho pronikavé kokrhání poprvé rozlehne hliněným domem. Hospodyně, o které manžel nemluví jinak, než jako o „matce toho malého děcka“, promptně vyskočí z peřin rozestlaných na zemi a seběhne do přízemí, aby postavila na čaj. Její kuchyně čítá otevřené ohniště a hliněný pultík s kamenem, na kterém se drtí koření spolu s česnekem a malými, zato neuvěřitelně chutnými rajčaty. Rodina Kamala Lamy, u které teď bydlím, je jedna z mála v nepálských vesnicích, která si dopřává dobré jídlo. Byť je to vždycky jen rýže s prostou zeleninou, díky směsi zázvoru, skořice a jakýchsi zelených listů natrhaných před domem předčí kdejaké speciality v káthmándských restauracích. Měla jsem štěstí. V domech okolo se neobtěžují pokrmy dochutit ničím jiným než špetkou soli.

Vstáváš až v šest ráno? Ty lenochu!

Překulím se na bok a zamžourám do ranního šera. Dědina Pudi Ghyang leží v distriktu Ramechhap a stejně jako drtivou většinu nepálských vesnic ji obklopují kopce. Kvůli nim se slunečnímu svitu těšíme až od nějakých desíti hodin, nicméně to místním nebrání vstávat neuvěřitelně brzo. Zatímco Kamalova manželka připravuje místní tradiční čaj, dům se plní štiplavý kouřem. „Ne, ani dneska si s vámi čaj nedám,“ rozmrzele kroutím hlavou a zavrtávám se hlouběji do spacáku, zatímco Lama nemilosrdně rozsvěcí světlo. V Nepálu se vstává brzo. Místní si dají tradiční kalorický čaj; lístky se vaří ve směsi mléka a vody přímo na ohni a výsledný nápoj se vydatně sladí; a pak se vydávají na pole. Jí se jen dvakrát denně: kolem desáté dopoledne a sedmé večer. Přestože porce rýže jsou obrovské, tlustého, dokonce ani plnoštíhlého člověka tu nenajdete. Občas si mezi místními připadám jako obr.

Nikdo z rodiny nemůže pochopit, že v Evropě běžně vstávám v devět nebo deset. Práce novinářky na volné noze, která si může dopřát dopoledne v posteli, zato pak sedí u notebooku do jedné v noci, jim prostě nejde do hlavy. Jsem pro ně lenoška, co by půlku dne prospala – a že se pak od osmi, kdy všichni zalehnou do postelí, zhasnou a utichnou, převaluji do půlnoci a nemůžu spát, už nikdo nevidí. Nicméně snaha zavděčit se po všech směrech se jim upřít nedá. „Nepotřebuješ něco? Musí to pro tebe být těžké, být tak daleko od všech vymožeností, na které jsi zvyklá,“ slyším každý den, až je mi to nepříjemné. Nepálci mají díky přílivu turistů jakés také představy o západním světě, takže si uvědomují, že žít bez sprchy a splachovacího záchodu, jen o rýži a zelenině a bez jediného pořádného obchodu desítky kilometrů daleko, je pro nás něco atypického. „Tady v Nepálu se k hostům chováme jako by byli bohové,“ vysvětluje mi Kamal jeho přehnanou péči o mé pohodlí. A je pravda, že milí nejsou zdaleka jen ke mně. V Nepálu je celkem běžné navštívit sousedy kdykoli se vám zlíbí; bez ohlášení a klepání na dveře. Pokaždé vás – v rámci možností – pohostí.

Ovoce, sýr a romantika

Pudi Ghyang je jedna z těch příjemnějších nepálských vesnic. Domy jsou prosté a nevede tam silnice, ale je tu čisto. Aby se sem člověk dostal, musí se osm hodin kodrcat v přeplněném autobuse – za tu dobu se ujede asi devadesát kilometrů! – a pak ještě přes hodinku pěšky zdolávat zalesněné kopce. Nicméně stojí to zato. Dostanete se na romantické úbočí pokryté zelenavými rýžovými políčky, které je poseté kamennými a hliněnými domky, ověšenými trsy kukuřic. Některá stavení mají modře malované trámy a obepínají je zahrady s rudými chilli papričkami, bílými ředkvemi a sytě žlutými květy rostlin pěstovaných na olej. Ve vyšších polohách se citrusové stromy ohýbají pod tíhou pomerančů a mandarinek, vzrostlé dřeviny zdobí obrovská pomela a pod obrovskými zelenými listy se ve stínu schovávají trsy dozrávajících banánů. Že jste pěkně daleko od domova připomínají obrovské bambusy vypínající se do nebes, jejichž listí šumí ve větru jakoby zpívalo, a pestrobarevné modlitební praporky, které zdaleka nevlají jen u místního buddhistického kláštera.

Nepálský venkov ale není takhle pitoreskní všude. Pudi Ghyang je mimo zájem turistů, ale od nejbližší asfaltky je to „jen“ šest hodin chůze, takže sem civilizace pomalu ale jistě zasahuje. Když se k pořádné silnici po půldenním pochodu dostanete, snadno chytnete autobus směřující do Jiri, které je proslulé jako výchozí bod pro trekking směrem k Everestu. Asfaltovou cestu vystavěli a udržují Švýcaři, takže je na místní poměry velmi kvalitní. V Jiri pak běžně narazíte na turisty i hotely a restaurace se závratnými cenami (ano, na Nepál je 50 Kč za hlavní jídlo opravdu příšerně moc!). Mimochodem, je tu ještě jeden důvod, proč Nepálci Jiri s oblibou přezdívají za „Nepálské Švýcarsko“ – vyrábí se tu vynikající yačí sýr. Přestože továrna má od těch naleštěných a sterilních ve Švýcarsku daleko, chuť sýra si s evropskými protějšky nezadá.

Ustláno na výkalech

Horší situace než v Pudi je třeba v Ganesh Himal, hornaté oblasti rozprostřené na sever od Káthmándú. Přestože je odsud pěkně viditelný majestátní masiv osmitisícovky Manaslu, turističtí průvodci o tomto regionu mlčí, a tak sem nezavítá víc než sto bílých cestovatelů ročně. My se sem navíc vydali těsně po monzunech, kdy jsou rozblácené silnice jen těžko sjízdné, výhledy půl dne zastřené mlhou a pohyb po uzounkých cestách křižujících zavlhlá pole znepříjemňují pijavice. „Do mé vesnice je to od silnice den chůze,“ říká Madan, který s námi jel v rozkodrcaném džípu, místním prostředku hromadné dopravy. Ve spleti stezek je lehké se ztratit, tak nás prý povede. Vzhledem k tomu, že do západu slunce zbývá pár hodin, odhadujeme, že v Hindungu budeme zítra odpoledne. Brzo se však ukáže, že vražednému tempu místních nemáme šanci stačit. Propocení, špinaví a totálně zničení dorazíme do dědiny za dva dny.

Hindung je jedna z nejprostších vesnic, které jsem kdy v životě viděla – masajské chatrče v Keni jsou už jen o malý stupínek dál. Hindungské domy připomínají spíš než obydlí sklady potravin: jsou malé a po střechu narvané kukuřicí a bramborami. Uvnitř skomírá dohořívající oheň a naplňuje titěrnou uličku mezi haldami zeleniny tmavým kouřem. Není mi jasné, kde tu spí. Nicméně Madan je úslužný a může se přetrhnout, aby se nám tu líbilo. Vyzáblé rodiče, kteří dýchají jen ztěžka, hned zaúkoluje, aby sklidili sušící se kukuřici rozesetou před domem a udělali místo pro stan. Uvažujeme, že sípající otec možná nikdy v životě neviděl doktora. Prostí domorodci věří nespočtu pověr a spíš než medika vyhledají pochybného šamana, který jim do hlavy vtlouká moudra jako třeba že není dobré nechat si vytrhnout hnisající zkažený zub, protože když člověk přijde o moc zubů, zčistajasna oslepne. Do Ganesh Himal se několikrát do roka vydává parta dobrovolných doktorů, kteří léčí nejvážnější neduhy a pokouší se o jakous takous osvětu. Hindung však leží mimo hlavní trasu – zapomenutý a odkázaný napospas předsudkům.

Když z plácku před Madanovým domem zmizí plachty obsypané kukuřicí, rozprostře se před námi prostor dost velký na postavení stanu, nicméně pokrytý směsí bláta a výkalů všeho druhu. Honza to komentuje velmi trefně, když prohlásí, že „je tu hovno – a to doslova“. Silnice daleko za námi, jediný obchůdek se zvlhlými sušenkami, pochybná škola, žádné záchody. Výkaly dobytka, drůbeže a lidí se mísí na cestách i kolem potoka, který je tu využíván jako zdroj pitné vody, umývárna a toaleta v jednom. Život znepříjemňují hejna protivných much a nakonec i fakt, že kamkoli se chce člověk dostat, musí do kopce.

Luxus na oko

Máte-li v sobě jen špetku soucitu, je prakticky nemožné projet Nepálem a nepocítit sžíravou bezmoc – nebo naopak nutkavou potřebu někomu pomoct; aspoň jednomu domorodci změnit život. To, co máte běžně v peněžence, je totiž často až několik měsíců života pro jednoho Nepálce. A kdo má peníze – což je v Nepálu naprosto každý běloch – může dělat zázraky. Problém je, že to není zdaleka tak jednoduché.

Po náročném výstupu do sedla, které odděluje Ganesh Himal od turistické oblasti národního parku Langtang, se před námi otevře docela jiný svět. Vesnice, ve kterých bylo nemožné sehnat limonádu, protože za takový luxus by tu nikdo neutrácel, vystřídá městečko Syabrubesi, výchozí bod pro turistiku v Langtangu, kde krom coly, pizzy a autobusů najdete i připojení na internet. Závratně se to projeví také na cenách. Zatímco předchozí týden nás stál na osobu 250 Kč, tady bez mrknutí oka utratíme stovku za večer. Jak se turistická trasa šplhá do hor, ceny stoupají. Za každým kopcem čeká ubytovna s restaurací a vzhledem k tomu, že jinde se člověk nenají a nevyspí, místní si mohou dovolit účtovat horentní sumy. Nejdražší je pitná voda – za litrovou láhev zaplatíte kolem čtyřiceti korun! Nicméně životy místních to příliš nezměnilo. Pořád žijí v ušmudlaných chatrčích, těžké náklady nosí na zádech a nemají ani ponětí o tom, co je pořádný záchod a sprcha. Rozdíl je v tom, že si západní turisty ztotožnili s otevřenými peněženkami. „Nepálci mají za to, že na Západě rostou dolary na stromech,“ říká Mahesh Joshi, nepálský byznysmen, který má v Káthmándú cestovní agenturu a pravidelně jezdí do Evropy, „vidí vás utrácet peníze, které jsou pro ně majlant, a neuvědomují si, že taky musíte těžce pracovat, abyste si je vydělali.“ Roztomilé dětské pozdravy nahradilo žebrání o čokoládu. Ale nejsou to jen ti nejmenší. Zdá se, jako by celý Nepál jenom čekal na to, až mu někdo pomůže. Podejte prst a chtějí ruku.

„Kam jdou všechny ty peníze, co musí horolezci zaplatit, aby je pustili na Everest?!“ rozčiluje se Mahesh, „Jezdím sem sedm let a nic se nezměnilo – nedokázali tu udělat ani pořádné sprchy!“ Člověka to nabádá k tomu svalovat všechno na mentalitu místních. Nemůžete žít cizí život, nemůžete je donutit změnit se. Obdivuji nepálskou bezstarostnost a užívám si klidu na vesnicích, jenže pak slyším touhy a sny, prohlášení typu „kdybych se dostal do Evropy, pracoval bych od rána do večera, abych zabezpečil rodinu“ a iluze se rozplyne. „Co na tom, že máme hezký hory, z toho nejsou žádný peníze!“ řekl mi naprosto vážně jeden dvacetiletý student v Jiri a bez zaváhání zahodil na vonící pláň obal od čokolády. Švýcaři by Nepálu ukázali, jak vytěžit maximum z krásné přírody! Jenže to by Nepálcům nejdřív museli upravit mozky… a připravit Nepál o jeho kouzelnou pohodu.

Štítky: , ,



Komentáře k článku Nepál II: Bída pod střechou světa

Buďte první, kdo přispěje do diskuze!




Zde je místo pro Vaši reklamu. V případě zájmu, mailujte.